גירושין הם לעיתים הפתרון המוצלח ביותר עבור בני זוג שנישואיהם עלו על שרטון. אולם לפני שמגיעים להחלטה זו, חשוב ביותר לשקול היטב האם ניסיתם באמת את כל האפשרויות כדי להציל את הנישואין, במיוחד אם יש ילדים בתמונה.
אם בכל זאת החלטתם שגירושין הם הצעד הבא עבורכם ואתם תוהים איך מתחילים הליך גירושין? הצעד הראשון הוא הגשת בקשה ליישוב סכסוך במשפחה בבית הדין הרבני או בית הדין לענייני משפחה. זוהי למעשה המקבילה לפתיחת תיק גירושין, מאז שנת 2016.
כבר בשלב זה, חשוב להיות מיוצגים על ידי עורך דין דיני משפחה, שידע לכוון אתכם לאורך הדרך.
במאמר זה תוכלו למצוא מידע שימושי אודות ההיערכות להליך הגירושין, המסלולים בהם ניתן לנהל את הגירושין (בהסכמה או שלא בהסכמה), האפשרות לניהול ההליך ברבנות או בבית דין למשפחה, הצורך בעריכת הסכם גירושין והחשיבות של בחירת עו"ד גירושין טוב שיסייע לכם בתקופה רגישה זו של חייכם.
שנתחיל?
איך מתכוננים לתהליך גירושין בצורה נכונה?
היערכות נכונה לתהליך גירושין היא קריטית על מנת לעבור אותו בצורה מכובדת ויעילה. חשוב שלא לקבל החלטות חפוזות מתוך מקום רגשי. במקום זאת, מומלץ להירגע, לאסוף מידע, ולגבש תוכנית פעולה מסודרת.
איך עושים זאת?
ראשית, יש להבין היטב את התהליך המשפטי עצמו ואת הזכויות שעומדות לרשותכם. שנית, יש להתייעץ עם עורך דין טוב המתמחה בדיני משפחה.
כמו כן, חשוב לסדר את העניינים הכלכליים ביניכם, ולתכנן מראש טיפול מקצועי לילדים, אם ישנם.
שלב איסוף הראיות לפני תחילת הליך גירושין
שלב איסוף הראיות לפני תחילת הליך הגירושין הוא קריטי וחשוב ביותר.
תחילה, חשוב לאסוף כל מסמך רלוונטי הקשור לנישואין – הסכם ממון אם נחתם, הסכם קדם נישואין, וכיוצא באלו.
בנוסף, אם יש חשש לבגידה, כדאי להיעזר בחוקר פרטי על מנת לאסוף ראיות מוצקות.
לבסוף, יש לאסוף מידע על חשבונות הבנק, נכסים, חובות והכנסות של שני בני הזוג – כל זה יסייע בהמשך בחלוקת הרכוש בגירושין.
איסוף יסודי ומדוקדק של ראיות ומסמכים לפני תחילת ההליך, יכול להיות מכריע בקביעת הזכויות בהמשך. לכן חשוב להקדיש זמן ומשאבים לשלב החשוב הזה.
לא לפעול בפזיזות – יש משמעות לכל פעולה שלכם עכשיו
בהליכי גירושין חשוב שלא לפעול בחיפזון, שכן לכל צעד שאתם עושים עלולות להיות השלכות משמעותיות בהמשך. לדוגמה, אם אחד מבני הזוג יוציא כספים מהחשבון המשותף או ימכור נכס ללא הסכמת הצד השני, הדבר עלול להיחשב כניסיון להברחת נכסים בגירושין ולהשפיע לרעה בהמשך.
כמו כן, שיתוף ילדים בפרטים מיותרים אודות ההליך עלול אף הוא להזיק בהמשך.
לכן, חשוב לנהוג בתבונה, איפוק ושיקול דעת. פנו לייעוץ משפטי בטרם כל צעד משמעותי וזכרו שלכל החלטה יכולות להיות השפעות ארוכות טווח.
בחירת עורך דין גירושין מומלץ
בחירת עורך דין גירושין טוב היא אחת ההחלטות החשובות ביותר בתהליך הגירושין. ליווי של עורך דין איכותי יכול להביא לידי:
- שמירה מקסימלית על זכויותיכם – עורך דין גירושין מנוסה ידאג שתקבלו את כל המגיע לכם על פי החוק.
- ניהול יעיל ותקין של ההליך המשפטי – כך תמנעו מעיכובים, טעויות ובעיות ביורוקרטיות מיותרות.
- הליך מסודר וענייני – עו"ד גירושין יכול לסייע בניהול הגירושין בהתבסס על שיקולים משפטיים ופרקטיים בלבד, ולא רגשיים.
- מניעת בעיות עתידיות – עורך דינכם יסייע לכם להימנע מבעיות הנובעות מטעויות או חוסר ידע משפטי.
עורך דין גירושין טוב יוביל עבורכם את המשא ומתן מול הצד השני, יפחית לחצים ויסייע לכם לצלוח את התקופה הלא פשוטה הזו.
- 2 עשורים של ניסיון
- 98% הצלחה
- שירות בעברית \ אנגלית \ צרפתית
איך מתחילים הליך גירושין בהסכמה?
על פי החוק בישראל, זוגות יהודיים יכולים להתגרש אך ורק באמצעות בית הדין הרבני, על מנת שהגירושין יוכרו על ידי מדינת ישראל. זה נכון גם לגבי זוגות שנישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל – הם יוכלו להתגרש רק דרך בית הדין הרבני בארץ. עם זאת, אם החוק במדינה שבה התחתנו מאפשר גירושין אזרחיים, הזוג יכול להתגרש שם ואז לרשום את הגירושין בישראל, מבלי לעבור הליך בבית דין רבני כאן. תהליך רישום הגירושין אצל זוגות יהודים שנישאו בנישואין אזרחיים, דומה במהותו לתהליך רישום נישואין אזרחיים שנערכו מחוץ לישראל.
לגבי זוגות חד מיניים שנישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל, במקרה של גירושין הם יצטרכו לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בישראל.
למרות האמור לעיל, כאשר בני הזוג מגיעים להסכמות משותפות בנוגע לתנאי הגירושין, בין אם באופן עצמאי או בסיוע מגשר, הם יכולים להגיש בקשה מוסכמת לגירושין לבית הדין הרבני. באופן זה ניתן לקצר משמעותית את הליך הגירושין.
לבקשה יש לצרף את הסכם הגירושין אותו גיבשו. אם ההסכם כבר אושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה, הוא יצורף כמות שהוא לבקשת הגירושין. אם ההסכם טרם אושר, בית הדין הרבני יבחן אותו, יאשר אותו וייתן לו תוקף משפטי מחייב של פסק דין.
במקרים אלו, תיק הגירושין נפתח בבית הדין הרבני במקום מגוריהם האחרון של הצדדים. יש לצרף לבקשה לפתיחת התיק את תעודות הזהות של בני הזוג, אישור לתשלום אגרה, הסכם גירושין מאושר בין בני הזוג אם קיים, טופס בקשה משותף וחתום על ידי שני הצדדים לגירושין ומסמכים רלוונטיים נוספים.
איך מתחילים הליך גירושין בהסכמה צעד אחר צעד
אז איך מתחילים הליך גירושין בהסכמה צעד אחר צעד? ובכן, כאשר שני בני הזוג מעוניינים בגירושין בהסכמה, הדרך להתחיל בתהליך היא:
- וידוא עמידה בתנאי הסף למתן גט ברבנות: אוכלוסיית היעד להליך גירושין בהסכמה בבית דין רבני, היא זוגות יהודים נשואים, שעומדים בשני התנאים הבאים:
- בני הזוג אינם מתגוררים יותר יחד תחת אותה קורת גג. בית הדין הרבני אינו יכול לסדר גט כל עוד בני הזוג גרים באותו מקום.
- בני הזוג ערכו וחתמו על הסכם גירושין מפורט שאושר כדין וקיבל מעמד של פסק דין.
רק כאשר מתקיימים שני התנאים האלה, בית הדין הרבני יוכל לקדם את הליך הגירושין של בני הזוג היהודים.
- עריכת הסכם גירושין: בכדי שגירושין יתבצעו בהסכמה, הצדדים נדרשים להכין ולהגיש לרבנות הסכם גירושין אשר אושר בבית דין לענייני משפחה או מיועד לאישור ברבנות לצד בקשת הגירושין.
- הגשת בקשה לגירושין בהסכמה ברבנות: כאשר הסכם גירושין אושר וקיבל מעמד של פסק דין בבית הדין לענייני משפחה, יש לפנות לאחד מבתי הדין הרבניים ברחבי הארץ ולהגיש בקשה מוסכמת לגירושין. את הבקשה מקבלים על גבי טופס במזכירות בית הדין. בני הזוג צריכים לציין במפורש שהם מעוניינים להתגרש ומבקשים לקבוע תאריך לסידור הגט. יש לחתום על הבקשה, לצרף העתק מההסכם המאושר או מיועד לאישור בית הדין הרבני, וכן העתקי תעודות זהות וספח של שני בני הזוג. ניתן להגיש את הבקשה פיזית ברבנות, במייל או בפקס ולשלם אגרה בעת הגשתה.
גם בגירושין בהסכמה חשוב להתייעץ עם עורך דין על מנת להבטיח שהזכויות שלכם מוגנות.
איך מתחילים הליך גירושין שלא בהסכמה?
כאשר אין הסכמה בין בני הזוג לגבי הגירושין, תחילת ההליך היא בהגשת "בקשה ליישוב סכסוך" – לבית הדין הרבני או לבית המשפט למשפחה, על פי בחירת מי שפותח בהליך. זוהי פנייה להליך גישור המתחייב על פי חוק.
צעד זה מוביל לעיכוב הליכים משפטיים למשך 60 ימים מתחילת גישור החובה (או לחילופין 75 ימים במקרה של הארכת התקופה).
פירושו ששני הצדדים מנועים מהגשת תביעות גירושין בתקופה הזו, וגם לא תביעות בנושאים הכרוכים בגירושין כמו דמי מזונות, רכוש, משמורת וכדומה.
אם במהלך הגישור מצליחים בני הזוג להגיע להסכמות ולערוך הסכם גירושין, הם יכולים לאשר אותו ואז לפתוח בהליך גירושין מוסכם בבית דין רבני, כפי שהוסבר קודם.
אם לא מצליחים להגיע להסכמות, לאחר סיום הליך הגישור ותום תקופת עיכוב ההליכים, הצד שפתח ראשון את התהליך זכאי במשך 15 ימים לבחור האם לתבוע גירושין בבית משפט למשפחה או בבית דין רבני. אם הוא לא הגיש תביעה בפרק זמן זה, לאחר מכן כל צד יכול לתבוע היכן שהוא רוצה.
בתביעה יש לפרט את פרטי הצדדים ובאי כוחם המשפטיים, וכן את הנימוקים והעילות לבקשת הגירושין. יש לצרף מסמכים רלוונטיים כגון צילום תעודות זהות, קבלה על תשלום אגרה, העתק כתובה או תעודת נישואין אזרחית ועוד.
ככלל, ישנן שתי דרכים אפשריות להגיע להכרעה בנושאי המחלוקת בין בני זוג בהליך גירושין:
- אם יש הסכמה בין בני הזוג – ניתן לערוך הסכם גירושין מפורט שיפתור את כל הסוגיות. ההסכם מובא לאישור בית הדין שיכול להעיר הערות או לדרוש תיקונים, ולאחר מכן לאשר אותו כפסק דין מחייב.
- אם אין הסכמה – בית הדין צריך "להיכנס לעובי הקורה" ולקבל הכרעות מפורטות בכל נושא לגופו של עניין, במקום הצדדים.
כאן המקום לציין שהליכי גירושין ללא הסכמה יכולים להיות מורכבים וממושכים מאוד. הוכחת קיומה של עילת גירושין מוצדקת לבית הדין הרבני, היא לא עניין של מה בכך ולכן לא בכל המקרים תביעת הגירושין בהכרח תאושר.
בהתאם לכך, אם נראה לכם שגירושין ללא הסכמה הם התהליך שבו תיאלצו להסדיר את פירוק התא המשפחתי שלכם, חשוב לפנות אל עו"ד משפחה כבר בתחילת התהליך על מנת שייצג אתכם בצורה הטובה ביותר.
פתיחת תיק גירושין ברבנות
כאשר מדברים על פתיחת תיק גירושים ברבנות הכוונה להגשת בקשה ליישוב סכסוך במשפחה לבית הדין הרבני. לבתי הדין הרבניים ישנה סמכות בלעדית בכל הנוגע להליכי הגירושין עצמם. עם זאת, לבתי הדין הרבניים ולבתי המשפט לענייני משפחה ישנה סמכות מקבילה בסוגיות כמו חלוקת רכוש, מזונות ומשמורת.
הליך גירושין ברבנות
בהליך גירושין ברבנות ישנה הבחנה בין גירושין בהסכמה לבין תביעה לגירושין ללא הסכמה.
כאשר מדובר בגירושין בהסכמה הדדית, בתי הדין בדרך כלל נוטים לאשר את בקשת הגירושין של בני הזוג.
אולם בגירושין ללא הסכמה, על מנת שבית הדין הרבני יאשר תביעת גירושין ויתן גט לבני הזוג, על הצד התובע להוכיח קיומה של עילה לגיטימית לתביעה.
העילות העיקריות כוללות:
- עקרות ממושכת
- אלימות פיזית או מילולית מצד בן הזוג
- בעיות תפקוד מיני
- סירוב ליחסי אישות
- בגידה
- בעל המסרב לפרנס את אשתו אף שהוא כשיר לכך.
על התובע להציג ראיות מוצקות לעילה שבגללה הוא דורש את הגירושין, ובתנאי שזו עילה לגיטימית על פי ההלכה והחוק.
דרישת הוכחת עילה לגיטימית לגירושין ברבנות, נועדה למנוע גירושין חפוזים או לא מוצדקים. בית הדין יבקש להשתכנע שהגירושין אכן מוצדקים והכרחיים. לכן העילה שמוצגת חייבת להיות תקפה ומבוססת כדי שתתקבל על ידי בית הדין.
בנוסף לתביעת הגירושין, הצד התובע יכול להגיש בקשה לדון גם בנושאים נלווים כמו חלוקת רכוש משותף, תשלומי מזונות ומדור לבן/בת הזוג, משמורת ילדים והסדרי ראייה. יש לצרף לבקשה זו, המכונה "תביעה כרוכה", מסמכים רלוונטיים כגון פרטים כלכליים, אישורי בנק ותלושי שכר.
על פי הדין העברי תביעת הגירושין צריכה להיות אמיתית וכנה, והנושאים הכרוכים אליה צריכים להיות קשורים ישירות לגירושין. אם התנאים האלה לא מתקיימים, בית המשפט לענייני משפחה הוא שיהיה מוסמך לדון בנושאים הנלווים, גם אם הם הוגשו תחילה לבית הדין הרבני.
הליך גירושין בבית המשפט לענייני משפחה
למרות שבישראל, הסמכות הבלעדית לדון בתביעות הגירושין עצמן ולפסוק על מתן גט, נתונה לבתי הדין הרבניים (בקרב זוגות יהודיים), ישנם נושאים רבים נלווים לגירושין שבהם לבית המשפט לענייני משפחה יש סמכות מקבילה לזו של הרבנות. הכוונה היא שבסוגיות כגון מזונות, חלוקת רכוש ומשמורת ילדים, אפשר לבחור להגיש תביעה לבית משפט למשפחה או לבית דין רבני. אם רוצים שבית הדין הרבני ידון בנושאים הנלווים, יש "לכרוך" אותם לתביעת הגירושין המקורית. אם מעדיפים שבית דין למשפחה ידון בהם, מגישים אליו תביעות נפרדות לכל נושא.
גיבוש הסכם גירושין
גיבוש הסכם גירושין הוא אחד השלבים הקריטיים והמורכבים ביותר בכל הליך הגירושין. מדובר בהסכם משפטי מפורט הקובע את חלוקת הרכוש, משמורת הילדים, מזונות ועוד – לכן חשוב להקדיש לו תשומת לב מיוחדת.
הסכם הגירושין בין בני הזוג יכול להיערך על ידי הצדדים עצמם, בסיוע עורך דין או טוען רבני. ההסכם אמור לכלול את כל ההסדרים וההסכמות בין בני הזוג לגבי חלוקת זכויות ורכוש משותף, חסכונות, טיפול בחובות, משמורת הילדים, תשלום כתובה ומזונות. הסכם הגירושין יכול לקבל תוקף מחייב של החלטה שיפוטית על ידי אישור של בית המשפט לענייני משפחה או של בית הדין הרבני. אולם אישור הסכם גירושין בבית דין רבני מחייב הרכב של שלושה דיינים.
בית הדין הרבני בוחן את נחישותם של בני הזוג להתגרש. הוא יכול לדרוש מהם מסמכים נוספים או עדויות לשם כך. תחילה בית הדין מנסה ליישב בין הצדדים ולמנוע את הגירושין. רק אם נראה לו כי בני הזוג אכן מעוניינים להתגרש, יבדוק בית הדין האם הסכם הגירושין נחתם ברצון חופשי ומתוך הבנה של הצדדים.
כשההסכם מקובל על בית הדין, הוא מאשר אותו ונותן לו תוקף מחייב של פסק דין. רק הסכם מאושר אפשר לאכוף. לאחר מכן נפתח תיק סידור הגט.
איך עורכים הסכם גירושין?
ראשית, יש לבצע מיפוי מקיף של הנכסים המשותפים וההתחייבויות הכספיות. שנית, על כל צד להגדיר מהן דרישותיו וצרכיו בהסכם ולהציב קווים אדומים ברורים.
שלב המשא ומתן דורש פשרות הדדיות וויתורים – זוהי נקודה קריטית בה עורך הדין שלכם יכול לסייע רבות. לבסוף, הניסוח המדויק של ההסכם הוא קריטי על מנת להבטיח שאינטרסים של שני הצדדים מוגנים.
לכן הגעה להסכם גירושין בהסכמה בין בני הזוג, יש בה יתרונות רבים. אפשר להיעזר לשם כך במגשר מקצועי המתמחה בתחום הגירושין. תפקידו של מגשר גירושין הוא לגשר בין בני הזוג במחלוקות שלהם באופן מקצועי. מגשר טוב ידאג לשמר במשא ומתן את זכויותיהם של שני הצדדים ואת טובתם וטובת הילדים שלהם. הוא יסייע לצדדים להגיע להסכמות הוגנות שתאפשרנה גירושין בדרכי נועם.
גיבוש הסכם גירושין הוגן, מפורט וברור הוא המפתח להשלמת תהליך הגירושין בהצלחה. לכן חשוב מאוד להיעזר בשירותיו של עורך דין לענייני משפחה וגירושין בתהליך רגיש זה.
סיום התהליך ברבנות
לאחר שהתגבש הסכם גירושין שהוסכם על שני הצדדים או שכל הנושאים הוכרעו בתביעות הגירושין בבית המשפט, מגיעים לשלב של סיום התהליך ברבנות, במסגרת טקסט סידור הגט. זהו טקס הגירושין שנערך בבית הדין הרבני, ומהווה אירוע דתי הלכתי הנמשך מספר שעות וכולל מספר שלבים:
ראשית, בית הדין מזהה ומאמת את פרטיהם של בני הזוג המתגרשים. לאחר מכן הוא עורך "ביטול מודעות" שבו הבעל מצהיר שמעשיו בבית הדין נעשים מרצונו החופשי.
בהמשך סופר גט מטעם הרבנות כותב את מסמך הגט על פי ההלכה היהודית, בפיקוח בית הדין והעדים.
השלב האחרון הוא מסירת הגט עצמו – הבעל מוסר אותו לידי האישה, היא לוקחת אותו והולכת איתו מספר צעדים. זוהי למעשה הפעולה המסיימת את הנישואין רשמית.
סיכום
למרות שהליך הגירושין הוא תקופה מאתגרת, ניתן לעבור אותו בהצלחה עם ההכנה והליווי הנכונים.
במאמר זה סקרנו את הצעדים הראשונים החשובים ביותר – החל מאיסוף ראיות ועד לבחירת עורך דין, הגשת הבקשה לגירושין ועוד. ראינו שיש מספר דרכים ליזום את הליך הגירושין בהתאם לנסיבות וכיצד הדבר משפיע על אופן התנהלותו.
בכל מקרה, אנו ממליצים בחום שלא תיכנסו להליך הזה לבד! ליווי של משרד עו"ד לענייני משפחה בתהליך, כפי שאנו מציעים במשרד עו"ד MGN, יבטיח עבורכם את מלוא הזכויות, וניהול מסודר ומקצועי של הגירושין על כל שלביהם והיבטיהם.
לייעוץ ראשוני ללא התחייבות – צרו עם משרדנו קשר בהקדם!