סרבנות גט היא מצב טרגי שבו אדם מסרב לתת או לקבל גט מבן זוגו, ובכך מונע את השלמת הליך הגירושין ופוגע קשות בחופש ובזכויות של הצד השני. מדובר בבעיה הלכתית ומשפטית סבוכה הגורמת סבל רב למסורבים, בעיקר נשים, ויוצרת אתגרים מורכבים עבור מערכת המשפט בארץ.

במאמר זה נעסוק בסוגיית סרבנות הגט על היבטיה השונים ונסביר:

  • מיהו סרבן גט ומתי סירוב גט מוצדק מבחינת החוק?
  • מהן דרכי ההתמודדות והכלים נגד סרבני גט?
  • אילו הבדלים ישנם בין גברים לנשים ביחסו של החוק לסרבנות גט?
  • כיצד ניתן לכפות גט או להשיג פיצוי כספי בגין סירוב גט?
  • ועוד

כמובן, אין תחליף לייעוץ משפטי מקצועי כדי לתת מענה הולם למורכבות הרבה של מקרי סירוב גט. לכן אם אתם נתקלים בקשיים בהשגת הגט מבן/בת זוגכם, פנו עוד היום לייעוץ ראשוני ודיסקרטי במשרדנו – משרד עו"ד משפחה MGN, ואל תישארו לבד אל מול הקשיים והמצוקה.

משרד עורכי דין נחום, ג'ארדשטיין-משלי
ייצוג משפטי מוביל בתחום המשפחה
נחום גרארד

מי מוגדר סרבן גט?

כדי לענות על השאלה מי מוגדר סרבן גט מבחינת הרבנות, חשוב להבחין בין 3 סוגי החלטות שבית הדין הרבני עשוי לקבל כשמוגשת לו בקשת גט:

  1. פסק דין לחיוב בגט 
  2. פסק דין לכפיית גט 
  3. המלצה לגירושין 

סרבן גט הוא אדם נשוי שבית הדין הרבני כפה עליו או חייב אותו בגט, אך הוא ממשיך לסרב לתת או לקבל את הגט מבן זוגו. אם ניתנה החלטה לחיוב בגט, ללא כפייה, מי שמסרב אמנם נחשב כסרבן גט, אך הסנקציות נגדו יהיו קלות יותר. 

לעומת זאת, אם בית הדין נתן פסק דין לכפיית גט, אך הצד הסרבן עדיין מסרב להתגרש, סנקציות כבדות במיוחד עלולות להינקט נגדו, כולל מאסר.

מנגד, פסק דין המורה על גירושין כהמלצה או מצווה בלבד, אינו הופך את הצד שמסרב לציית לו ל"סרבן גט" רשמי.

אולם חשוב לציין כי לעיתים גם במקרה של המלצה בלבד, כאשר הסרבנות נמשכת זמן רב ופוגעת בבן הזוג השני, בתי המשפט האזרחיים מוכנים להכיר בכך כעילה להגשת תביעת נזיקין ולפסוק פיצויים בגין פגיעה באוטונומיה וסבל נפשי של הצד המסורב.

מתי אי הסכמה להתגרש לא תיחשב סרבנות גט?

במקרה שבו אין כל פסק דין של ערכאה שיפוטית המורה על גירושין, או כאשר ישנה רק המלצה לגירושין, ולא פסק דין מחייב – הסירוב להתגרש לא ייחשב סרבנות גט על פי הגדרת בית הדין הרבני. זה קורה לרוב כשאין עילת גירושין ברורה ומוצדקת מבחינת הרבנות.

כלומר, כל עוד לא ניתנה החלטה מפורשת המחייבת, מצווה או ממליצה על גירושין, לא ניתן יהיה להגדיר התנגדות אליהם כסרבנות גט פסולה. רק כאשר בית הדין הגיע למסקנה שהעילה מוצדקת וקרא להתרת הקשר, המשך הסירוב ייחשב לסרבנות.

תביעות אזרחיות לפיצויין בגין סרבנות גט ממושכת

איך מתמודדים עם סרבנות גט?

ההתמודדות עם סרבנות גט היא קשה ומורכבת, אך קיימים כלים ואמצעים שונים לטיפול בה.
מאחר שעל פי ההלכה היהודית גט חייב להינתן ברצון ולא בכפייה, בתי הדין נזהרים מאוד בנקיטת אמצעי כפייה ממשיים. עם זאת, במקרים בהם קיימת עילת גירושין מוצדקת והתקבל פסק דין מחייב, אפשר להפעיל מנגנונים שונים ל"עידוד" הסרבן למתן הגט. 

הסנקציות שניתן להטיל על סרבני גט

הכלים העומדים לרשות בתי הדין הרבניים לצורך התמודדות עם סרבנות גט, כוללים:

  1. סנקציות בדמי מזונות: חיוב הגבר בתשלום מזונות אישה גבוהים (כשהוא הצד המסרב) או ביטול זכאות למזונות אישה (כשהאישה היא הסרבנית). המטרה היא להפוך את הסירוב ללא כדאי מבחינה כלכלית עבור הצד המסרב לגט. 
  2. עיכוב יציאה מהארץ ושלילת דרכון: על הסרבן יוטל עיכוב יציאה מהארץ עד שישחרר את בן זוגו מכבלי הנישואין.
  3. שלילת רישיונות: ניתן לשלול מסרבני גט רשיונות נהיגה, נשק או עיסוק במקצועות מורשים כמו רפואה ועריכת דין. גם זכותו של הסרבן להיבחר או לשאת במשרות ציבוריות עלולה להישלל.
  4. שלילת קצבאות: במקרים של סרבנות קשה וממושכת, ישנה אפשרות לשלילת קצבאות מביטוח לאומי המגיעות לסרבן.
  5. מאסר אזרחי: במקרים קיצוניים, כאשר פסק הדין מורה על כפיית הגט, ניתן לכלוא את הסרבן עד עשר שנים או עד שייכנע. בידי בית הדין הסמכות להאריך את המאסר ללא הגבלה.

במקביל לבתי הדין הרבניים, כיום ניתן להגיש לבתי המשפט למשפחה תביעות אזרחיות לפיצויים בגין סרבנות גט ממושכת. בפסיקותיהם, השופטים מביעים מורת רוח מהתנהגות הסרבנים ומחייבים אותם לשלם לצד הנפגע סכומים משמעותיים.

המדינה אף היא מנסה להתערב ולהילחם בתופעה. על פי הנחיות פרקליטות המדינה, ניתן להגיש כתב אישום פלילי נגד סרבן גט שהפר צו שיפוטי המורה לו להתגרש. הרשעה כזו אף הובילה למאסר בפועל במקרה אחד לפחות.

יש אם כן מספר חזיתות במאבק, במטרה להביא לפתרון ולאפשר את שחרורו מסורבי הגט. אולם חשוב להבין שמדובר בתהליך לא פשוט שעשוי להימשך זמן רב. 

למידע נוסף על גובה דמי מזונות – קראו את המאמר המורחב שלנו בנושא >> כמה משלמים מזונות

הגשת כתב אישום פלילי נגד סרבן גט

סרבנית גט מול סרבן גט – האם יש הבדלים מבחינת בית הדין הרבני?

מבחינת הטיפול בבתי הדין הרבניים, בהחלט קיימים הבדלים בין סירוב גט מצד האישה לסירוב גט של הגבר. לרוב כאשר הבעל מסרב לתת גט לאשתו, האישה סובלת מפגיעה קשה יותר מאשר גבר מסורב. היא אינה יכולה להינשא מחדש או ללדת עוד ללא גט, בעוד שגבר בתנאים מסוימים יכול לקבל אישור לשאת אישה נוספת. כך שלמרות השוויון המשפטי לכאורה, נשים מסורבות גט משלמות מחיר אישי כבד יותר מגברים מסורבי גט.

למאמר נוסף בנושא >> זכויות האישה בגירושין.

האם ניתן לכפות על סרבן גט להתגרש?

לפי ההלכה, גט בכפייה עלול להיות פסול, אך יש מצבים בהם ניתן לחייב אדם להתגרש. לכן למרות שבתי הדין הרבניים מחזיקים בסמכות עקרונית לכפות גט במקרים קיצוניים, הם עושים זאת בזהירות רבה ובאיפוק. ראשית הם מנסים למצות את הדרכים העדינות יותר של שכנוע והפעלת לחץ מדוד על המסרב, ורק כמוצא אחרון, במקרים הקיצוניים ביותר של סרבנות עיקשת, מפעילים סנקציות קשות העלולות להתפרש ככפייה. אך גם אז הם יעשו זאת בזהירות, תוך ניסיון לשמור על העיקרון של מתן גט מרצון ככל הניתן.

מתי ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד סרבני גט

ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד סרבני גט, על בסיס הפגיעה בחירות של בן הזוג המסורב.
סירוב הגט נתפס בחוק האזרחי כמעשה רשלני וכהפרת חובה חוקית, מאחר ובני זוג מצופים לנהוג בכבוד והגינות הדדיים זה כלפי זה. 

לצורך פסיקת פיצויים בתביעה כזו, שעשויים להגיע למאות אלפי שקלים, ישקול בית המשפט את הנזקים שנגרמו לצד המסורב, כולל פגיעה נפשית, השפלה, פגיעה באוטונומיה ומניעת האפשרות להקים משפחה חדשה. 

אולם הצד התובע מצידו יידרש להראות שעשה כל מאמץ סביר להשיג את הגט. עם זאת, חשוב לדעת שהגשת תביעת נזיקין לפני מתן הגט עלולה לגרום לבית הדין הרבני לעכב את ההליך מחשש לגט כפוי.

עורך דין לסרבנות גט

מה תוכלו לעשות כדי למנוע סרבנות גט?

כדי לצמצם את הסיכון לסרבנות גט, מומלץ לערוך הסכם קדם נישואין המסדיר סוגיות של גירושין. בנוסף, מומלץ לפנות אל עורך דין משפחה מומלץ ולהיוועץ בו לפני שחותמים על כל מסמך משפטי.
חשוב גם לוודא שאתם מכירים ומבינים את הסיכונים הכרוכים בסרבנות גט. במידה ובכל זאת מתעורר חשש לסרבנות גט לקראת הגירושין, רצוי לפעול באופן מיידי, ולפנות לסיוע משפטי בהקדם כדי לפתור מראש את הבעיה.

שאלות נפוצות

להלן תשובות למספר שאלות נפוצות בנושא סרבנות גט:

האם סרבן גט עלול להישלח לכלא?

כן. במקרה שניתן פסק דין לכפיית גט, הסרבן עלול לספוג סנקציות חמורות הכוללות אף מאסר, אם הסנקציות הקלות יותר כמו הגבלת יציאה מהארץ או עיקולים לא הועילו. לעומת זאת, כשיש רק פסק דין לחיוב גט אך לא לכפייתו, אפשר להפעיל על הסרבן לחץ רק באמצעים מתונים יותר ללא מאסר.

מה ההבדל בין עגונה למסורבת גט?

עגונה היא אישה שבעלה נעדר או אינו כשיר לתת גט, ולכן היא לכודה בנישואין ומנועה מלהינשא שנית או ללדת לגבר אחר. לעומתה, מסורבת גט היא אישה שבעלה מסרב במודע לתת לה גט, למרות שאין לו כל מניעה אובייקטיבית לעשות זאת.

מהן הסיבות לסרבנות גט?

סרבנות גט נובעת לעתים קרובות מהתנהגות אלימה של הסרבן, מרצון לנקום בבן / בת הזוג או מתוך כוונה להשיג יתרונות בהיבטים ממוניים והוריים באמצעות מניעת הגט. 

סיכום

סרבנות גט היא תופעה כואבת ומתסכלת שמייצרת אתגר הלכתי ומשפטי מורכב. בתי הדין הרבניים ובתי המשפט האזרחיים בארץ מנסים להתמודד עם הבעיה באמצעים שונים שנועדו לסייע למסורבות ומסורבי הגט, אך במקביל חושיים לפגוע בתקינות הגט, שחייב להינתן מרצונם החופשי של הצדדים.

הדרך הטובה ביותר להימנע מתסבוכת כזו היא בהיערכות מראש באמצעות עריכת הסכם טרום נישואין. אך כבר הגעתם למצב של סירוב גט או עגינות, אין מנוס אלא להיעזר בגורם מקצועי שיוכל להציע את המסלול המתאים ביותר לטיפול בבעיה.

משרד עו"ד גירושין MGN מתמחה בסוגיית סרבנות הגט ומציע מענה מקיף ויעיל לאתגרים הכרוכים בהתמודדות עמה. אל תהססו לפנות אלינו בהקדם לקבלת סיוע מקצועי בהשגת הגט המיוחל.

לתיאום התייעצות דיסקרטית – חייגו כעת.

השאירו פרטים ונחזור אליכם
לייעוץ ראשוני ללא התחייבות.

כתבות נוספות

השאירו פרטים ונחזור אליכם
לייעוץ ראשוני ללא התחייבות.

מאמרים אחרונים

חוות דעת דין הזר

חוות דעת דין הזר

כאשר אדם נפטר ומשאיר אחריו נכסים במדינה אחת, לאחר שהתגורר במדינה אחרת, מתעוררת שאלה מורכבת: איזה דין יחול על חלוקת הירושה? במקרים כאלה, חוות דעת

המשך קריאה

השאירו פרטים ונחזור אליכם
לייעוץ ראשוני ללא התחייבות.